
Just nu befinner vi oss i en tid av snabb förändring och ökade krav på flexibilitet och innovation för att vi snabbt ska kunna se anpassa oss till vår omvärld. Här ställs det helt nya krav på ledarskap i Sverige. När vi blickar vidare, ser vi hur olika företagsmodeller ger olika slags inflytande i olika organisationer.
Flera av landets främsta experter och företagsledare har delat sina insikter om hur vi bör forma framtidens arbetsliv. Busiensses Weekned har valt ut ett fårtal av våra främsta experter idag, för att se hur deras perspektiv ser ut inför framtiden. Nedan följer ett antal olika förespråkare inom näringslivet med kända citat, baserat på deras sätt att leda sverige vidare.
En av de mer kända är Louise Bringselius, docent i organisation och ledning. Hon betonar främst vikten av att skapa en miljö där medarbetare känner sig trygga att dela sina åsikter och att oliktänkande ses som en tillgång. Helt enkelt en öppnar företagskultur där åsikter delas mer fritt.
"Om rädslan för att göra fel tar över, vågar medarbetarna inte längre ta egna initiativ."
Hon lyfter även fram hur självförtroende inom organisationen bygger på medarbetarnas känsla av egenmakt.
"Organisationens självförtroende bygger på de anställdas självförtroende."
En annan förespråkare är Antti Soini, idag VD för SAP Svenska som påpekar att Sveriges konkurrenskraft i den digitala omvandlingen bygger på att kombinera affärsstrategi med teknologi. Han ser en framtid där inkluderande och innovativa arbetsmiljöer blir avgörande.
"Vi måste anpassa våra organisationer till den nya verkligheten och skapa strukturer som inte bara stödjer innovation, utan aktivt driver den."
För att nå nya utvecklingsmöjligheter behöver även Svenskt Näringsliv utmana de traditionella ledarskapsmodellerna. Här har både Pär Pettersson och Ulf Ericsson, två forskare vid Högskolan Kristianstad, sett hur vi ska ifrågasätta det traditionella fokuset på individbaserat ledarskap. Att framförallt prioritera organisationens uppdrag och syfte.
"Vi bör flytta fokus från ledarskap som en personlig egenskap till verksamhetens struktur och kultur."
Styrkebaserat ledarskap för framtidens arbetsliv En av de mest kraftfulla förändringarna i dagens organisationer är skiftet mot ett styrkebaserat ledarskap. Louise Bringselius understryker vikten av att fokusera på medarbetarnas styrkor snarare än deras svagheter.
"Styrkebaserade metoder innebär en revolt mot det felfinneri och den negativism som vi ser i alltför stora delar av arbetslivet."
Framtidens svenska ledarskap handlar om att bygga organisationer där tillit, innovation och styrkebaserade metoder står i centrum. Genom att våga utmana gamla normer och ge medarbetare större frihet och ansvar kan vi skapa en arbetsmarknad som inte bara är mer effektiv utan också mer hållbar och mänsklig.
留言